Optimaal naar de wc gaan als zwangere
Als zwangere plassen en poepen op de juiste manier
12/10/2024

Optimaal naar de wc gaan als zwangere

12/10/2024

Als zwangere vrouw verandert er veel in je lichaam. Naast een groeiende buik, nieuwe emoties en veranderingen in je energie, wordt zelfs iets ogenschijnlijk simpels als plassen en poepen anders. Hoewel dit onderwerp niet altijd bespreekbaar is, kan het enorme invloed hebben op je comfort en herstel. Maaike Grovestein, premium fysiotherapeut gespecialiseerd in zwangerschap en herstel, deelt essentiële inzichten en praktische tips om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.


Waarom plassen en poepen anders is tijdens en na je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam enorme veranderingen. Je baarmoeder groeit en drukt tegen je blaas, waardoor je vaker het gevoel hebt dat je moet plassen. Je darmen worden letterlijk opzij geduwd, wat ontlasting soms bemoeilijkt. Na de bevalling komt hier nog herstel van je bekkenbodem bij kijken, wat het toiletbezoek vaak ongemakkelijk kan maken.

Het goede nieuws: met een paar simpele aanpassingen kun je veel ongemakken voorkomen of verlichten.


Plassen: doe het goed, zonder haast

  • Houding is belangrijk: Wanneer je gaat plassen, kantel je je bekken licht naar voren. Dit helpt om je blaas beter te legen.
  • Ga volledig zitten: Hang niet boven de wc-bril. Zorg dat je voeten stevig op de grond staan of gebruik een krukje als je niet comfortabel zit.
  • Ontspan bewust: Adem in, ontspan je bekkenbodem, en laat je urine zonder onderbreking stromen. Vermijd ‘stippeltjes plassen’ (stoppen en opnieuw beginnen). Dit kan schadelijk zijn voor je bekkenbodem.
  • Na de bevalling: Gebruik lauw water om het branderige gevoel tijdens het plassen te verzachten. Een bidon met een tuitje kan hierbij ideaal zijn.


Wat kun je verwachten tijdens de zwangerschap?

Het is normaal dat je vaker naar de wc moet en dat het voelt alsof je blaas niet helemaal leeg is. Dit komt door de druk van je groeiende baarmoeder. Probeer je hier niet aan te ergeren; het hoort erbij en wordt vanzelf minder na de bevalling.


Poepen: ga voor een natuurlijke houding

  • Gebruik een krukje: Zorg dat je knieën hoger zijn dan je heupen. Dit bevordert een natuurlijke houding en maakt het gemakkelijker om te ontlasten.
  • Kantel je bekken naar achteren: Een bolle onderrug helpt om de ontlasting makkelijker te laten passeren.
  • Adem bewust: Ontspan je bekkenbodem door op je inademing te focussen. Als het nodig is, kun je zachtjes persen tijdens je uitademing.
  • Blijf niet te lang zitten: Zit niet langer dan 15 minuten op het toilet om te voorkomen dat je benen gaan tintelen of bloedvaten worden afgekneld.


Wat als het niet lukt?

Als je aandrang hebt maar het niet lukt om te ontlasten, ga dan een stukje lopen. Beweging stimuleert de doorbloeding en helpt je darmen hun werk te doen.


Algemene tips voor een gezonde blaas en darmen

  • Eet vezelrijk: Voeg vezels toe aan je dieet, zoals volkoren producten, groenten, en fruit, om verstopping te voorkomen.
  • Drink voldoende water: Zorg dat je minstens 2 liter per dag drinkt, en bij borstvoeding zelfs meer.
  • Veeg van voor naar achteren: Dit voorkomt dat darmbacteriën in je vagina terechtkomen, wat infecties kan voorkomen.
  • Wees voorbereid: Neem bij uitjes doekjes mee om de wc-bril schoon te maken. Ga liever goed zitten dan te hangen.

Banner podcast
Herstel na de bevalling: aandacht voor je bekkenbodem

Na de bevalling is het belangrijk om je bekkenbodem goed te ondersteunen. Wanneer je opstaat van het toilet, adem dan in, span je bekkenbodem licht aan, en adem uit terwijl je opstaat. Dit voorkomt extra druk op de spieren en helpt urineverlies te voorkomen.


Zelfzorg is essentieel

Een goede houding en bewuste ontspanning kunnen veel ongemakken voorkomen. Je herstel na de bevalling is eenmalig en bepaalt hoe sterk en gezond je lichaam op lange termijn zal zijn. Gun jezelf de tijd om aan je nieuwe routine te wennen en maak er een prioriteit van.

Wil je meer persoonlijke begeleiding bij jouw zwangerschap en herstel? Overweeg dan een traject zoals mijn Premium Gouden Driehoek traject. Hier krijg je professionele tips en advies op maat voor optimaal herstel.

Met deze praktische inzichten ben jij als powervrouw weer een stap dichter bij een comfortabele zwangerschap en een soepel herstel. Onthoud: zelfs kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Maak tijd vrij voor jezelf, ook op het toilet!

Luister "Als zwangere plassen en poepen op de juiste manier"

Wil je graag een Podcast aflevering luisteren over "Als zwangere plassen en poepen op de juiste manier"? Premium Fysiotherapeut Maaike Grovenstein heeft hier een aflevering over opgenomen en gepubliceerd in de "Zwanger aan de Top" podcast. Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts, Player FM, Deezer, Podimo, mijn YouTube kanaal "Maaike Grovenstein" en hieronder op deze website pagina.
Veel luisterplezier!

Reacties