
Opbouwen van reserves tijdens de zwangerschap: de OR-techniek
Zwanger zijn is een prachtig proces, maar voor ambitieuze vrouwen brengt het unieke uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens deze intense periode je energiereserves behoudt, terwijl je misschien ook gewoon aan het werk blijft en je dagelijkse taken uitvoert? In deze blog vertel ik je alles over de OR-techniek — een effectieve manier om tijdens je zwangerschap én na je bevalling vermoeidheid te verminderen door reserves op te bouwen.
Waarom reserves belangrijk zijn tijdens je zwangerschap
Zwangerschap is topsport. Je lichaam werkt dag en nacht om een nieuw leven te creëren, en dat kost energie. Veel zwangere vrouwen ervaren op een bepaald moment dat hun "emmer" vol raakt. Die vermoeidheid stapelt zich op: je hebt misschien slecht geslapen door een groeiende buik, meerdere keren per nacht naar de wc gemoeten of wakker gelegen van een actieve baby in je buik. Dit alles draagt bij aan een overvolle "emmer" en vaak een tekort aan reserves.
Wat is de OR-techniek?
De OR-techniek, oftewel de Opbouw van Reserve-techniek, is een methode waarmee je vermoeidheid kunt verminderen door bewust momenten in te plannen om je reserves aan te vullen. Het idee is simpel, maar effectief: neem meerdere keren per dag een pauze waarin je volledig ontspant. Deze techniek zorgt ervoor dat je emmer minder snel vol raakt en helpt je zowel tijdens als na je zwangerschap klachtenvrij te blijven.
Zo pas je de OR-techniek toe
Het opbouwen van reserves kan een positieve invloed hebben op je fysieke en mentale welzijn. Dit zijn de stappen van de OR-techniek:
- Plan vijf tot zes keer per dag rustmomenten van 25 minuten in. Doe dit elke twee uur en zorg ervoor dat je tijdens deze pauzes volledig ontspant.
- Creëer een rustige omgeving zonder telefoon, televisie of andere afleidingen. Dit is jouw moment om écht op te laden. Luister bijvoorbeeld naar een ontspannende podcast, meditatie of doe een ademhalingsoefening om even tot rust te komen.
- Leg je benen hoog. Door je benen op een kussen, stoel of fitbal te leggen, bevorder je de bloedsomloop en verminder je vochtophoping. Dit zorgt voor extra verlichting, vooral als je last hebt van gezwollen enkels.
- Voer deze techniek twee weken lang dagelijks uit. Sla geen enkele dag over; de techniek werkt het beste met consistente toepassing. Wanneer je merkt dat je energieniveau toeneemt en stabiel blijft, kun je de pauzes voorzichtig oprekken met 10% meer tijd tussen de sessies.
De kracht van rust en mindfulness
Tijdens de pauzes van de OR-techniek kun je ook mindfulness of ademhalingsoefeningen doen. Sluit je ogen en focus je op je ademhaling of denk aan je baby. Dit bevordert niet alleen ontspanning, maar versterkt ook de connectie tussen jou en je kind. Door bewust met deze momenten om te gaan, kun je je emmer langer leeg houden en geniet je met volle energie van deze bijzondere periode.
De OR-techniek na je bevalling
Ook na de geboorte is de OR-techniek waardevol. Je lichaam heeft veel meegemaakt en herstelt zich het beste met voldoende rust. Neem ook dan regelmatig rustmomenten om je reserves op peil te houden en je lichaam optimaal te laten herstellen. Dit verkleint het risico op uitval door vermoeidheid of andere klachten.
Meer tips en ondersteuning
Kortom, als zwangere, ambitieuze vrouw kun je met de OR-techniek jouw energielevels bewaken en klachtenvrij blijven. Het is een investering in jezelf en in je toekomst, zodat je als powervrouw weer snel terug aan de top staat — en optimaal kunt genieten van je leven met je kind.
Wil je meer weten over deze techniek of heb je andere vragen over hoe je je energieniveau tijdens je zwangerschap en daarna kunt behouden? Bekijk mijn gratis masterclass "De 3 Geheimen voor een Optimale Zwangerschap en Herstel" of boek een Premium Gouden Driehoek Call.
Luister "Opbouwen van reserves tijdens de zwangerschap: de OR-techniek"
Wil je graag een Podcast aflevering luisteren over "Opbouwen van reserves tijdens de zwangerschap: de OR-techniek"? Premium Fysiotherapeut Maaike Grovenstein heeft hier een aflevering over opgenomen en gepubliceerd in de "Zwanger aan de Top" podcast. Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts, Player FM, Deezer, Podimo, mijn YouTube kanaal "Maaike Grovenstein" en hieronder op deze website pagina.
Veel luisterplezier!