Ontdek de voordelen van zwangerschapsyoga!
zwangerschapsyoga
02/11/2025

Ontdek de voordelen van zwangerschapsyoga

02/11/2025

Is zwangerschapsyoga aan te raden tijdens je zwangerschap? Veel ambitieuze powervrouwen die al yoga deden, vragen zich af of ze kunnen doorgaan met yoga tijdens de zwangerschap. In deze blog geef ik je mijn mening en deel ik mijn eigen ervaringen met zwangerschapsyoga.

Zwangerschapsyoga in aangepaste vorm

Een veelgestelde vraag is: "Maaike, kan ik zwangerschapsyoga blijven doen nu ik zwanger ben?" Dit is een goede vraag, want er zijn bepaalde houdingen en technieken die je moet aanpassen. Zwangerschapsyoga is echter heel waardevol voor zowel jou als je baby en ik raad het zeker aan. Als je al yoga deed, kun je doorgaan met een aangepaste vorm. Als je nieuw bent met yoga, is het verstandig om laagdrempelig te beginnen en je te focussen op ademhalingsoefeningen.


Zwangerschapsyoga bevordert je algemene gezondheid en die van je baby

Zwangerschapsyoga heeft veel voordelen. Het bevordert je algemene gezondheid en die van je baby, helpt je ademhaling te verdiepen en verhoogt je flexibiliteit en mobiliteit. Hierbij is het belangrijk rekening te houden met het hormoon relaxine, dat je gewrichten soepeler maakt. Hierdoor kun je makkelijker overstrekken, wat niet wenselijk is. Een goede zwangerschapsyogadocent houdt hier rekening mee.

Andere voordelen van zwangerschapsyoga zijn:

  • Het vergroot je kracht en uithoudingsvermogen.
  • Het geeft je rust en vertrouwen.
  • Het helpt je geest en emoties te kalmeren.
  • Het versterkt de band met je baby.

Als je al zes maanden yoga doet en je zwangerschap zonder complicaties verloopt, kun je doorgaan met zwangerschapsyoga. Bij klachten zoals bekkenpijn, pijn bij het schaambot of bloedingen, raad ik aan om te overleggen met een specialist.


zwangerschapsyoga-in-het-park


Geschikte yogastijlen tijdens je zwangerschap

Geschikte yogastijlen tijdens de zwangerschap zijn Hatha yoga, Yin yoga, restorative yoga en easy flow lessen. Pittige vormen zoals power yoga of vinyasa kunnen intensief zijn. Kijk per trimester hoe je lichaam reageert en overleg met een deskundige docent.

Wanneer raad ik reguliere yogalessen af tijdens de zwangerschap?

  • Als je geen ervaring hebt met yoga.
  • Bij bekkenpijn, schaambotpijn of andere klachten tijdens dagelijkse activiteiten.
  • Als je niet goed kunt aanvoelen wat prettig en veilig is voor je lichaam.

Na de bevalling is het ook goed om bewust te kijken wanneer je weer start met yoga en in welke vorm. In mijn Premium Gouden Driehoektraject bied ik persoonlijk advies en ondersteuning bij zwangerschapsyoga, afgestemd op jouw lichaam en situatie.


Pas op met flexibilteit tijdens yoga

Het hormoon relaxine maakt het kraakbeen en de banden in je bekken soepeler, zodat je baby kan groeien en geboren kan worden. Hoewel dit prettig voelt tijdens zwangerschapsyoga, is het belangrijk om niet te ver door te strekken. Te veel flexibiliteit kan later bekkenklachten veroorzaken. Gebruik daarom hulpmiddelen zoals bolsters, kussens en dekens en zoek je grenzen niet te veel op.

Algemene adviezen voor zwangerschapsyoga:

  • Vermijd houdingen waarbij je buik te veel wordt weggedrukt.
  • Luister naar je gevoel en pas houdingen aan indien nodig.
  • Voorkom onnodige druk op je buik en gebruik een veilige techniek om op te staan.

    Zwangerschapsyoga helpt je ontspannen, je lichaam soepel te houden en je voor te bereiden op de bevalling. Wil je advies of begeleiding? Neem gerust contact met me op!


Luister "Zwangerschapsyoga"

Wil je graag een Podcast aflevering luisteren over "Zwangerschapsyoga"? Premium Fysiotherapeut Maaike Grovenstein heeft hier een aflevering over opgenomen en gepubliceerd in de "Zwanger aan de Top" podcast. Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts, Player FM, Deezer, Podimo, mijn YouTube kanaal "Maaike Grovenstein" en hieronder op deze website pagina.

Veel luisterplezier!

Reacties