Draag je baby zonder klachten: zo voorkom je rug- en bekkenpijn bij het dragen
Als kersverse moeder wil je niets liever dan je pasgeboren baby dichtbij je houden. Dragen in een draagdoek of draagzak voelt natuurlijk en verbindend – en dat is het ook. Maar wat als je tijdens of na je zwangerschap last hebt (gehad) van bekken- of lage rugklachten? Kun je dan wel veilig dragen, en zo ja: hoe dan?
In deze blog neem ik je mee in de do’s en don’ts van dragen bij fysieke klachten, zodat jij met een gerust hart kunt genieten van het dragen van je baby – zónder dat je eigen lijf daar de prijs voor betaalt.
Bekken- en rugklachten: veelvoorkomend, maar niet normaal
Als premium fysiotherapeut zie ik dagelijks vrouwen met bekkenpijn of lage rugpijn in de postpartum periode. Klachten die vaak ontstaan door de enorme fysieke veranderingen tijdens en na de zwangerschap: je buikspieren (met name bij een diastase) moeten weer herstellen, je bekkenbodem is uit balans, je lichaam zoekt naar een nieuwe houding en stabiliteit. Kortom: je lichaam is hard aan het werk om terug in proportie te komen.
Juist in deze kwetsbare fase wil je zorgvuldig omgaan met extra belasting – zoals het dragen van je kindje.
Waarom dragen dan tóch vaak goed voelt
Een ergonomische draagdoek of draagzak verdeelt het gewicht van je baby symmetrisch over je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je lichaam – in tegenstelling tot dragen op je arm – minder belast wordt. De draagdoek neemt als het ware de taak van je armen over, waardoor je bovenrug (je thoracale wervelkolom) minder bol gaat staan en je onderrug (de lumbale lordose) op een natuurlijke manier wordt ondersteund.
Veel vrouwen ervaren daardoor juist minder klachten bij het dragen in een goede drager dan bij het los dragen van hun kindje op de arm.
Wat je moet weten over draagwijzen
Niet elke draagwijze is geschikt voor elk lichaam of elk moment in het herstelproces. Dit zijn belangrijke aandachtspunten:
1. Buikdragen onder de zes maanden
Je draagt je pasgeboren kindje altijd op de buik – rugdragen wordt pas aangeraden vanaf zes maanden, wanneer je baby zelfstandig kan zitten. Bij buikdragen is de belasting symmetrisch en worden je rugspieren geactiveerd. Kies voor een ergonomische drager die goed aansluit op jouw postuur.
2. Heupdragen afwisselen
Heupdragen geeft minder belasting aan de onderrug dan buikdragen, maar zorgt wél voor meer rotatiebeperking en asymmetrie. Wissel daarom regelmatig van kant om overbelasting te voorkomen.
3. Rugdragen pas bij voldoende buikspierkracht
Na de bevalling zijn je buikspieren nog herstellende. Rugdragen activeert deze spieren extra en is dus pas aan te raden wanneer je buik voldoende hersteld is – meestal pas na enkele maanden en in overleg met een specialist.
Biomechanica in jip-en-janneketaal
Even simpel uitgelegd: bij dragen op de buik (onder de zes maanden) ontstaat er een lichte holling in je onderrug, wat past bij het natuurlijke herstel van je lichaam. Draag je op de heup, dan is die holling minder, maar ontstaat er wel meer spanning in je bovenrug.
Een goede drager helpt om deze krachten op te vangen, zodat je lichaam niet onnodig wordt belast. Met andere woorden: een goede draagzak of doek maakt het verschil tussen pijnvrij dragen of klachten verergeren.
Kies bewust voor jouw herstel
Als je klachten ervaart – of je nu zwanger bent of net bevallen – kijk dan goed naar hoe je draagt, waarmee je draagt en wanneer je daarmee start. Laat je begeleiden door een specialist (zoals in mijn Premium Gouden Driehoek Traject) om precies te weten wat bij jouw lichaam past.
Door slim te kiezen kun jij volop genieten van het dragen van je kindje – mét verbinding, zonder pijn.
Wil je persoonlijk advies over dragen bij rug- of bekkenklachten?
In het Premium Gouden Driehoek Traject kijken we samen naar wat jouw lichaam nodig heeft voor een fit en ontspannen herstel.
Luister "Draag je baby zonder klachten"
Wil je graag een Podcast aflevering luisteren over "Draag je baby zonder klachten"? Premium Fysiotherapeut Maaike Grovenstein heeft hier een aflevering over opgenomen en gepubliceerd in de "Zwanger aan de Top" podcast. Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts, Player FM, Deezer, Podimo, mijn YouTube kanaal "Maaike Grovenstein" en hieronder op deze website pagina.
Veel luisterplezier!