Alles wat je moet weten over een diastase tijdens en na je zwangerschap

Een diastase, of diastasis rectus abdominis (DRA), is de scheiding tussen de linker- en rechterhelft van de rechte buikspieren. Dit ontstaat door de groei van je buik tijdens de zwangerschap. Het proces is volkomen normaal en gewenst: je buikspieren wijken om ruimte te maken voor je groeiende baby. Maar wist je dat:

  • 100% van de zwangere vrouwen vlak voor de bevalling een diastase heeft?
  • 60% van de vrouwen na 6 weken postpartum nog steeds een diastase heeft?
  • Een derde van de vrouwen na een jaar nog restklachten kan ervaren door een niet-functionele diastase?

Een niet-functionele diastase betekent dat de peesplaat tussen de buikspieren niet sterk genoeg is om de buikinhoud goed tegen te houden. Dit kan resulteren in een “tuut” (een uitstulping van de buik), rugklachten, bekkenklachten en andere ongemakken.

Hoe herken je een diastase?

Een diastase kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld:

  • Een zichtbare uitstulping (tuttend buikje) bij inspanning.
  • Pijn rondom de navel.
  • Lage rug- of bekkenklachten.
  • Een gevoel van instabiliteit in je romp.

Tijdens je zwangerschap is een diastase normaal. Na je bevalling wil je echter dat deze scheiding weer netjes herstelt. Maar hoe zorg je daarvoor?

Wat kun je doen tijdens en na je zwangerschap?

Het is belangrijk om bewust om te gaan met je lichaam. Hier zijn drie manieren om je diastase te ondersteunen:

Ademhalingstechnieken

Je ademhaling speelt een cruciale rol. Door tijdens drukverhogende momenten (zoals tillen of hoesten) correct uit te ademen en je bekkenbodem en diepe buikspieren licht aan te spannen, kun je de belasting op de peesplaat verminderen.

Een goede houding

Let op je bekkenstand, ontspan je rechte buikspieren en span niet onnodig je billen aan. Veel vrouwen spannen hun billen continu aan, wat juist rug- en bekkenklachten kan veroorzaken.

Beweging aanpassen

Vermijd activiteiten die veel druk op je buik zetten, zoals rechtop uit bed komen. Kies in plaats daarvan voor een zijwaartse beweging. Gebruik je armen om jezelf te ondersteunen.

Hoe kan ik je helpen?

Als premium fysiotherapeut bied ik maatwerktrajecten aan, zoals het Premium Gouden Driehoek Traject. Hierin werk ik zes tot negen maanden met je samen om je herstel te optimaliseren. Ik maak gebruik van technieken zoals medical taping om de peesplaat te ondersteunen en klachten te voorkomen.

Waarom aandacht voor een diastase belangrijk is

Een niet-functionele diastase kan leiden tot klachten zoals:

Rug-, bekken- of stuitklachten, Bekkenbodemproblemen, zoals verzakkingen, Moeite met ademhalen door een verstoord diafragma.

Maar zelfs zonder klachten is het belangrijk om aandacht te besteden aan je diastase. Een goede begeleiding helpt niet alleen bij je fysieke herstel, maar voorkomt ook langdurige problemen.

Wil je meer weten?

Onthoud: klachten hoeven niet, en met de juiste begeleiding kun je fit, ontspannen en zonder restklachten genieten van je leven met je kind. Het is mijn missie om jou daarin te ondersteunen. Heb je vragen? Neem gerust contact met me op!

Heb jij ervaring met een diastase? Laat je reactie achter en deel je verhaal! Samen maken we kennis over dit belangrijke onderwerp toegankelijk voor alle ambitieuze vrouwen aan de top.

Luister "Diastase, wat kun je ermee en wat vooral niet?"

Wil je graag een Podcast aflevering luisteren over "Diastase, wat kun je ermee en wat vooral niet?" Premium Fysiotherapeut Maaike Grovenstein heeft hier een aflevering over opgenomen en gepubliceerd in de "Zwanger aan de Top" podcast. Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts, Player FM, Deezer, Podimo, mijn YouTube kanaal "Maaike Grovenstein" en hieronder op deze website pagina.

Veel luisterplezier!