De 9 tips voor 9 gouden maanden
10/31/2024

De 9 tips voor 9 gouden maanden

10/31/2024

In mijn interview met Nadine Somers van 'Goed Aangelegd' hebben we het over waardevolle inzichten en 9 essentiële tips om de transformatie naar het ouderschap gemakkelijker te maken. Deze 9 tips zijn afkomstig uit 25 interviews met andere experts over de voorbereiding op de kraamperiode. 

Nadine is zowel verloskundige, als lactatiekundige en geboortezorg-innovator en met haar ga ik het hebben over de hoge verwachtingen van de zwangerschap, een bevalling en een herstel. Hoe kun je dit zo realistisch mogelijk maken zodat je later goed, tevreden en zonder klachten terug kunt kijken op deze ontzettend bijzondere periode? 

Wat Nadine en ik veel zien is dat ambitieuze vrouwen met ambitieuze verwachtingen naar hun zwangerschap, bevalling en herstel kijken, maar dat dat heel erg kan tegenvallen. Soms door externe factoren, maar soms ook door interne factoren. Waardoor ze niet niet tevreden terugkijken op die periode en dat dragen ze daarna het hele leven met zich mee. 

Deze blog zet de belangrijkste tips voor een ontspannen en goed voorbereide kraamtijd op een rij.

1. Zorg voor een steunende partner of buddy

Een sterke, ondersteunende partner of buddy kan een wereld van verschil maken tijdens de zwangerschap, bevalling en de eerste kraamperiode. Weten dat iemand altijd klaarstaat en emotionele of praktische steun biedt, is essentieel. Nadine benadrukt dat een betrokken partner een enorme impact heeft op het succes van borstvoeding en het welzijn van de moeder.

2. Omring je met een steunend netwerk

Het gezegde “It takes a village to raise a child” is ook van toepassing op de zorg voor een pasgeborene. In veel culturen staat de familie de nieuwe moeder maandenlang bij, wat de kraamtijd lichter maakt. Zoek steun bij familie, vrienden en zorgverleners die je energie geven en je daadwerkelijk kunnen helpen.

3. Weet waar je hulp kunt vinden

Elk zorgproces is uniek, van fysiotherapeuten tot osteopaten. Elke zorgprofessional heeft een eigen expertise. Zorg ervoor dat je weet wie je kunt benaderen bij klachten of vragen, zodat je niet pas in actie hoeft te komen als problemen escaleren.  Door er voor te zorgen dat je een gezicht hebt bij verschillende zorgprofessionals, weet je bij wie je moet/wil aankloppen als er problemen zijn. De juiste zorg op de juiste plek.

4. Prioriteer jezelf: zorg voor lichaam en geest

Goed voor jezelf zorgen is essentieel om goed voor je kind te kunnen zorgen. Mijn unieke visie is dat ontspanning binnen de gouden driehoek (jouw hart, jouw bekken en jouw kind) zorgt voor een optimale zwangerschap én herstel. 

Plan momenten om jezelf te resetten en prioriteiten te stellen. Dit werkt namelijk ook erg door in het welzijn van jouw kind, wat aan het groeien is in je baarmoeder.. 

Vrouwen aan de top willen allerlei ballen hoog houden. Een bal van de perfecte moeder zijn, er zelf op en top uitzien en vooral al de eerste dag na de bevalling. Een bal ophouden van een lieve partner zijn, het huis moet op orde zijn. De geest zit vaak ontzettend vol bij deze vrouwen. 

Het is heel goed om naar je lichaam te luisteren en eigenlijk weet je als je klachten hebt, dat je al te laat bent. Want dat betekent dat je echt al tientallen, al dan niet honderden signalen voorbij bent gelopen. 

Vrouwen bij mij het Gouden Driehoek Traject volgen, die zijn echt wel op tijd met dingen aangeven. Dan kun je heel snel handelen als fysiotherapeut en dan kun je toch echt die klachten snel verlichten, zodat ze er toch snel weer doorheen gaan. 

Dat investeren in jezelf, dat zie je ook wel terug in de vijfde tip, want dat is wel ook echt een hele mooie, want het is openstaan om te leren. Naast je rol als partner krijg je nu de rol als moeder. Dat is natuurlijk een prachtige transformatie die je doormaakt. 

5. Sta open om te leren

Het moederschap is een reis vol nieuwe ervaringen en uitdagingen. Houd ruimte voor vallen en opstaan. Het is normaal om fouten te maken en jezelf steeds weer op te pakken. Blijf vragen stellen en leer van elke dag.

Één ding is gegarandeerd en dat is dat je hard onderuit gaat en dat je heel hard gaat vallen en dat je denkt: 'dit had ik anders moeten aanpakken'. En dat zal dag in dag uit gebeuren, maar weet dat dat oké is. Want alles is nieuw. Elk koppel is anders, elke situatie is anders. Dus je zal elke dag bij blijven leren. Het kan heel erg fijn zijn om jezelf de ruimte te gunnen om te leren, om te groeien en te denken: 'morgen gaan we het nog een keer proberen, morgen weer een dag'.

6. Wees realistisch over verwachtingen

Vrouwen gaan vaak alleen maar door en door. Vaak gaan ze al met hun tong op de grond hun verlof in. Vaak worden vrouwen dan in hun kraamtijd overrompeld door bezoek, borstvoedingsuitdagingen of slaaptekort. 

Ga bewust om met je tijd. Pak de tijd om echt terug te zinken in wat is nu echt belangrijk. De eerste prio is jezelf en je kind en dan je partner. Houd je agenda bewust leeg en geef prioriteit aan rust. Je herstel en de band met je kind hebben nu voorrang.

7. Ken het gedrag van je baby

In mijn visie is ontspanning in jouw gouden driehoek heel belangrijk.: jouw hart, jouw bekken en dus jouw kind. Elk signaal van je baby vertelt iets. Van een hongerig reflex tot tekenen van overprikkeling: leer deze vroege signalen begrijpen en bouw zo sneller een band op. Neem de tijd om je baby goed te leren kennen. 

Huilen hoort er vaak ook bij. Maar vaak is huilen ook een wat later signaal van een behoefte die hij eerder heeft laten zien. Dus eerst wordt een kind wakker en laat signalen zien. Als niemand reageert, stijgen de stresslevels en gaat het kind huilen. En dan zie je niet meer of het kind overprikkeld is, honger heeft, een boertje vast heeft zitten of darmkrampjes heeft. Het is ontzettend belangrijk om te leren kijken naar je kind en te leren interpreteren wat je baby je duidelijk wil maken. Wat daarvoor nodig is, is dus ook een stuk basiskennis 'wat is normaal babygedrag?' Maar ook wat is niet normaal babygedrag? Wanneer moeten wij aan de bel trekken? 

Dus weet wat basisgedrag is van een kind en leer vervolgens het gedrag van je eigen baby kennen. Je kunt je al tijdens de zwangerschap voorbereiden om problemen in het kraambed te voorkomen en die roze wolk dus meer kan worden behouden.

8. Wees realistisch over jouw eigen verwachtingen en wat je nodig hebt

Veel ouders worden overweldigd door de hoeveelheid babyproducten die ze moeten kopen. Realiseer je dat je kind in het begin weinig nodig heeft: een veilige plek om te slapen, kleding en jou. Laat je niet verleiden tot overbodige aankopen.

Krachtigere vragen die je jezelf kunt stellen zijn: 'Wat zijn onze prioriteiten in de kraamweek?',  'Hoe gaan we ons er op voorbereiden?', 'Hoe willen wij dit kind gaan opvoeden?',  'Hoe gaan we om met kraamvisite?' Dat zijn belangrijke vragen. Dus laat die materialistische dingen los en richt op datgene wat echt belangrijk is.

9. Maak tijd voor wat echt belangrijk Is

Bereid je voor op het ouderschap met belangrijke gesprekken met je partner, bijvoorbeeld over opvoeding en kraambezoek. Laat materiële zorgen los en focus je op wat er echt toe doet in deze nieuwe levensfase.

Door je voor te bereiden en deze tips ter harte te nemen, kun je realistische verwachtingen koesteren en een ontspannen kraamtijd tegemoet gaan. 

Zo kom je goed beslagen ten ijs in de bijzondere en onvergetelijke maanden van het moederschap!




Reacties